Home >> Node >> 3357

Alcătuirea bugetului

Friday, November 18, 2016 - 15:38

Theme of Activity

Community
Financial Responsibility
Fundraising

Learning area

Active Citizenship

Educational method

Group work
Facilitated discussion

Description

Materiale necesare: anexa_Model pentru buget, creioane, calculatoare

Durata: 15 minute

Scopul activității. Alcătuirea bugetului poate fi o sarcină complicată; asigurați-vă, deci, de faptul că alegeți metoda cea mai potrivită nivelului grupului. Pentru  copii, un buget simplu este suficient. Pentru tinerii mai mari, provocați-i să aleagă un model mai complicat, care să fie mai aproape de un buget din lumea reală. Găsiți ambele modele ca anexe la această lecție. De asemenea, puteți crea propriul model în funcție de nivelul grupului.

Pregătire și facilitare:

Aveți nevoie de o diagrama Gantt, de calculatoare și de la un proiect pe care îl aveți în lucru. Explicați-le faptul că alcătuirea bugetului este un proces de estimare a valorii financiare a resurselor de care aveți nevoie în proiect – inclusiv timpul! Construirea bugetului nu e un proces foarte greu - cere doar o gândire atentă, cunoașterea costurilor și puțină matematică. Și, după ce bugetul va fi pregătit, veți putea fi siguri că veți obține ce v-ați propus pentru implementarea cu succes a proiectului.

Luați Diagrama Gantt și revedeți-o rapid cu participanții la întâlnire. Apoi, luați formularul de buget (bazat pe nivelul de dificultate la care tinerii pot răspunde) și cereți-le participanților să spună în ce măsură se potrivește Diagramei Gantt. Așa cum vor descoperi ei înșiși, bugetul este - pur și simplu - o extensie a Diagramei Gantt – preia sarcinile și lista de resurse și adâncește detaliile. Alcătuirea bugetului nu va fi, deci, o sarcină prea grea, deoarece planul a fost deja gândit.

Formați grupuri mai mici și dați-i fiecărui grup câteva sarcini din Diagrama Gantt. Dați-le timp grupurilor să completeze formularul, folosind informații din Diagrama Gantt și adăugând orice altă resursă la care nu s-au gândit încă (cum ar fi timpul – amintiți-le să includă în buget timpul de voluntariat, deoarece - deși este oferit - are totuși valoare și trebuie considerat ca atare în buget!)

Iată un exemplu, în caz că aveți nevoie. Să spunem că una dintre sarcini este crearea unui poster pentru eveniment. Ați stabilit deja că aveți nevoie de un computer pentru conceperea posterului; trebuie să-l imprimați la o tipografie locală și trebuie să cumpărați bandă de lipit ca să îl afișați prin tot orașul. Cum se include acest aspect în buget (folosind forma avansată):

Sarcina
Resurse
Elemente necesare
Cost/unitate
Valoare totală
Sursă alternativă

 
Timpul petrecut la crearea posterului
1 persoană, 1 oră
Salariul minim pe oră este 9 lei, aceasta este, deci, valoarea timpului

1persoanăX1orăX9lei = 9 lei

Maria își va folosi timpul în mod voluntar

Hârtie pentru imprimat
100 foi
0,10 lei/pagină, la un magazin local
100paginiX0,10lei/pagină = 10 lei
Solicitați magazinului să vă imprime gratuit, ca donație

Bandă de lipit
2 role
5.50 lei/rolă

2roleX5,50lei/rolă = 11 lei

Cereți o donație din partea magazinului local

Timp pentru afișarea posterelor în oraș
4 persoane, 1.5 ore/ persoană
9 lei/oră ca valoare a timpului 
4persoaneX1,5ore fiecare X9lei/oră = 54 lei
4 membri ai echipei vor face voluntariat pentru o ră și jumătate

 
 
 

84 lei valoare totală

 

 

Câteva observații de ținut minte pentru facilitator:

  • Membrii grupului s-ar putea să nu cunoască valoarea unor resurse de pe listele lor. Încurajați-i să viziteze magazine, să caute online, să-și sune părinții sau să presupună valoarea estimativă a fiecărui articol.
  • Măsurarea valorii totale a proiectului – inclusiv donațiile și articolele împrumutate, ca timpul și folosirea telefoanelor și a computerelor personale – poate părea neimportantă sau prostească. Totuși, ea este importantă pentru câteva motive. În primul rând, îi învață pe membrii grupului că timpul lor este măsurabil și că au o reală contribuție, lucrând „gratuit” ca voluntari. În al doilea rând, ajută la încurajarea altor membri ai comunității să dăruiască. Dacă un magazin este dispus să doneze doar 10 lei pentru imprimare și 11 lei pentru bandă de lipit, poate ajuta să acopere o parte importantă din costurile proiectului.
  • Încurajați-i pe tineri să găsească soluții creative și ecologic favorabile raportat la nevoile de resurse – imprimarea pe spatele unor foi folosite deja; împrumutarea unor unelte în locul cumpărării lor etc. Veți fi surprinși cât de mult se pot reduce cheltuielile cu puțină creativitate!
  • Pentru articolele de pe listă care trebuie donate de magazine sau de alți membri ai comunității, amintiți-vă că aceștia pot refuza. În acest caz, veți avea nevoie de o strângere de fonduri pentru a cumpăra resursele rămase.

După ce grupurile mici au terminat de lucrat la buget, puneți-i să schimbe opinii. Păstrați rezultatul muncii fiecărui grup și faceți o listă de resurse care trebuie donate sau cumpărate, fie cerând magazinelor să o facă, fie prin strângere de fonduri.

Obiective de învăţare

Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C).  În urma activității participanții vor putea:

  • C - Să explice ce este un buget și ce rol joacă în proiect
  • A - Să facă bugetul proiectului lor

IMPACT Competencies

Technical
Project management

European KEY Competencies

Social and Civic

Moral values

Perspective

Resources required

minimum resources

Number of players

fewer than 12
12 - 20
more than 20

Age of participants

between 10 - 13
between 14 - 19
older than 20

Duration of Activity

30 - 60 minutes

Source / bibliography

Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi 

Add a Comment

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Other Activities