Home >> Node >> 3253

Amy Biehl

Tuesday, November 8, 2016 - 15:09

Theme of Activity

Community
Violence
Humanity

Learning area

Active Citizenship
Character Development

Educational method

Story

Description

Materiale necesare: nu este cazul

Durata: între 15–30 minute

 Aceasta este o poveste despre Amy Biehl, o militantă anti-aperheid, care a fost ucisă de un grup de militanți pan-african. Povestea prezintă puterea reconcilierii într-o societate care lupta pentru eliberarea de sub puterea unui regim opresiv, în care o minoritate dicta destinul unei întregi națiuni.

Pregătire și facilitare. Citiți cu voce tare povestirea. După ce ați terminat, încheiați cu o discuție de procesare/debriefing, folosind întrebările sugerate.

Amy Biehl era o tânără absolventă a colegiului Princeton, care s-a dus la Capetown, în Africa de Sud, în 1992 ca lucrător voluntar la o organizație non-guvernamentală care lupta împotriva regimului de apartheid. Într-o seară, ea a luat o colegă de culoare cu mașina ca să o ducă acasă. Întâmplător, tocmai se desfășura o întâlnire a membrilor tineri ai Congresului Pan-african și tinerii erau înfierbântați și nervoși pe minoritatea albă care îi oprima de atâta vreme. Ei nu simțeau că noua democrație le va îndeplini așteptările. După ce Amy a lăsat-o pe colega ei, a văzut un grup de bărbați de culoare care se apropia de ea și s-a gândit că este în pericol. A părăsit mașina și a alergat spre prietena ei ca să o apere. Însă mulțimea era plină de mânie față de albi și a atacat-o. A murit de rănile cauzate de atacatori.

Toți sud-africanii, mai ales comunitatea de culoare, au fost socați, mânioși și rușinați de faptul că o persoană atât de bună fusese ucisă. Trei tineri, cu vârste între 19-22 ani, au fost arestați, acuzați de crimă și condamnați la închisoare pe viață. Acesția au cerut să fie gratiați de către Comisia de Adevăr și Reconciliere. Părinții lui Amy au venit să participe la audierea publică, la care tinerii au povestit ce s-a întâmplat și și-au exprimat regretul sincer față de cele întâmplate.
După ce părinții lui Amy au aflat contextul în care s-a întâmplat crima, au spus că nu au niciun resentiment față de tineri și că îi iartă pe toți trei. Dacă Comisia urma să decidă să le acorde amnistie, ei vor respecta acea decizie. Declarația generoasă a fost reluată de multe ori la televiziunea națională ca un exemplu de reconciliere. Cei trei tineri au fost gratiați.

Părinții lui Amy, care nu avuseseră nimic de-a face cu apartheid-ul, au mers chiar mai departe. Au inițiat un fond care să sprijine munca cu acei tineri care au fost implicați în violență în timpul regimului apartheid, pentru a continua munca începută de fiica lor. Acest gest mărinimos a avut un efect pozitiv asupra întregii națiuni.

 

Întrebări de procesare/debriefing:

 • Cum vă simțiți după această povestire?
 • Ce s-a întâmplat în povestirea noastră?
 • Ce v-a atras atenția din ce s-a întâmplat în prima parte a povestirii? (până în momentul arestării tinerilor)
 • Ați fost surprinși de reacția părinților fetei? De ce?
 • Ce credeți despre declarația lor?
 • Credeți că este un comportament de urmat? De ce?
 • Ce putem învăța din această povestire?Care ar fi câteva lecții pe care le putem lua din această povestire?
 • Care sunt lucrurile/ aspectele vieții pentru care putem manifesta reconcilierea?

Obiective de învăţare

Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C).  În urma activității participanții vor putea:

 • C – Să identifice repercusiunile unui comportament impulsiv
 • A – Să analizeze efectele unor valori precum integritatea, compasiunea, reconcilierea la nivel social
 • V – Să manifeste iertarea și iubirea față de colegi și semeni

IMPACT Competencies

Personal & group management

European KEY Competencies

Social and Civic

Moral values

Judgement
Kindness
Forgiveness

Resources required

No resources

Number of players

fewer than 12
12 - 20
more than 20

Age of participants

between 10 - 13
between 14 - 19
older than 20

Duration of Activity

15 - 30 minutes

Source / bibliography

Tiberiu Culidiuc (coord), IMPACT – jocuri și povestiri, Manual de educație nonformală, ediția a II-a, 2015, Fundația Noi Orizonturi

Add a Comment

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Other Activities