Home >> Node >> 3251

Ce legătură au copacii cu pacea?

Tuesday, November 8, 2016 - 14:59

Theme of Activity

Community
Environment
Justice

Learning area

Leadership
Active Citizenship
Character Development

Educational method

Story

Description

Materiale necesare: nu este cazul

Durata: între 15–30 minute

Scopul povestirii. Aceasta este povestea unei femei din Kenia, Wangari Maathai, o femeie ce a primit Premiul Nobel pentru Pace. Povestea oferă ocazia de a reflecta la modul în care fiecare dintre noi poate influența, într-o măsură mai mare sau mai mică, comunitatea în care trăiește.

Pregătire și facilitare. Citiți cu voce tare povestirea. După ce ați terminat, încheiați cu o discuție de procesare/debriefing, folosind întrebările sugerate.

Acum treizeci de ani, în Kenia, 90% din păduri au fost defrişate. Fără copacii care să susţină solul, pământul a devenit ca un deşert. Când femeile şi fetele mergeau după lemne pentru foc pentru a putea pregăti masa, ele căutau ore în şir pentru a găsi câteva crenguţe.

O femeie, pe nume Wangari, a văzut toate acestea întâmplându-se. Ea a decis că trebuie să existe o metodă mai bună de a avea grijă de pământ, dar şi de femeile şi fetele din această ţară. Atunci, ea a plantat un copac. După aceea, a mai plantat unul... Își dorea să planteze mii de copaci, dar a realizat că    i-ar lua mult prea mult timp dacă ar face acest lucru singură. Aşa că le-a învăţat pe femeile care căutau crengi să planteze copaci şi le-a plătit o mică sumă de bani pentru fiecare puiet crescut. În curând, a organizat femeile din toată ţara să planteze copaci, iar mişcarea a luat amploare. Mişcarea s-a numit „Mişcarea Centurii Verzi": cu fiecare an care trecea, tot mai mulţi copaci acopereau pământul.

Dar s-a mai întâmplat ceva în timp ce femeile plantau copaci. Altceva, în afară de copaci, prindea rădăcini. Femeile începeau să aibă încredere în ele însele. Au început să vadă că ele pot face diferenţa. Au realizat că sunt capabile de foarte multe lucruri şi că pot fi egale cu un bărbat. Au realizat că trebuie să fie tratate drept persoane care merită tot respectul şi demnitatea. Astfel de schimbări erau ameninţătoare pentru unii. Preşedintele ţării nu era bucuros pentru astfel de fapte. Astfel, poliţia a fost trimisă să o intimideze şi să o bată pe Wangari, pentru că a plantat copaci şi pentru că a susţinut ideea egalităţii şi a democraţiei în minţile oamenilor, în special în rândul femeilor. Ea a fost acuzată de subversiune şi a fost arestată de multe ori. O dată, în timp ce Wangari încerca să planteze copaci, a fost bătută de paznicii angajaţi la firmele care doreau să păstreze pămîntul curăţat și a fost internată în spital cu leziuni la cap. A supravieţuit, iar acest fapt a făcut-o să înţeleagă că era pe calea cea dreaptă. Timp de aproape treizeci de ani, ea a fost ameninţată fizic şi, de multe ori, a fost făcută de râs în presă. Dar nu a cedat. A trebuit doar să se uite în ochii celor trei copii ai ei şi în ochii fetelor şi ai femeilor care „înfloreau” alături de copaci şi așa a găsit puterea de a continua. Şi astfel s-a ajuns la 30 de milioane de copaci plantaţi în Africa, unul după celălat. Peisajul - atât cel exterior, al pământului, cât şi cel interior, al oamenilor - a fost schimbat. În 2002, oamenii din Kenia au organizat alegeri democratice, iar preşedintele care s-a opus lui Wangari şi Mişcării Centurii Verzi nu mai are funcţie publică.

Wangari Maathai a fost laureată cu Premiul Nobel pentru Pace. Ea este prima femeie din Africa care a primit acest premiu. După ce a fost anunțată despre premiu, a scris un discurs intitulat „Ce legătură au copacii cu pacea?" în care a evidenţiat faptul că multe războaie sunt purtate din cauza mai multor resurse naturale, precum ţiteiul, pământul, cărbunele sau diamantele. Ea a militat pentru stoparea lăcomiei marilor corporaţii, iar pe lideri i-a îndemnat să construiască o societate cât mai dreaptă. Ea a adăugat: „Experienţele noastre recente din Kenia le dau speranţă tuturor celor care luptă pentru un viitor mai bun. Ne arată că este posibil să aducem schimbări pozitive şi asta în mod paşnic. Este nevoie doar de curaj, de perseverenţă şi de credinţa că schimbările pozitive sunt posibile...”

Întrebări de procesare/debriefing:

 • V-a plăcut această poveste? Cum vi s-a părut?
 • Despre ce este vorba în povestire?
 • Care credeți că a fost motivația lui Wangari pentru ceea ce a făcut?
 • Ce efecte a avut dorința ei de a schimba lucrurile?
 • Ce v-a atras atenţia la această poveste?
 • Ce ne învață această poveste?
 • Cum s-ar putea raporta această istorie la ceea ce pot face tinerii pentru comunitățile lor?
 • Ce concluzii/ lecții putem trage din această povestire?
 • Care este echivalentul nostru de a planta un copac?
 • Cum am putea “planta” copaci în alte contexte ale vieții?

Obiective de învăţare

Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C).  În urma activității participanții vor putea:

 • C – Să descrie efectul pe care il poate avea jignirea si acuzele fără dovezi asupra propriei persoane și asupra celor din jur
 • A – Să identifice diferite soluţii la diferitele problemele cu care se confruntă comunitatea
 • V – Să manifeste perseverență și încredere pentru promovarea cauzelor drepte
 • V – Să-și asume responsabilitatea de cetățeni activi, prin implicarea în rezolvarea problemelor comunităţii

IMPACT Competencies

Personal & group management
Project management
Communication

European KEY Competencies

Communication in the mother tongue
Sense of initiative and entrepreneurship
Social and Civic

Moral values

Judgement
Perspective
Bravery
Teamwork

Resources required

No resources

Number of players

fewer than 12
12 - 20
more than 20

Age of participants

between 10 - 13
between 14 - 19
older than 20

Duration of Activity

15 - 30 minutes

Source / bibliography

Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi (apud Denise Roy http://www.familyspirit.com)

Add a Comment

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Other Activities