Home >> Node >> 3238

Competențele mele

Monday, November 7, 2016 - 15:32

Theme of Activity

Wisdom
Identity

Learning area

Character Development

Educational method

Individual work
Facilitated discussion

Description

Materiale necesare:  foi A4, pixuri

Durata activității:  între 15-30 minute

Notă: Activitate specifică doar facilitatorilor din programul IMPACT.

Scopul activității: În programul IMPACT, vrem să-i sprijinim pe tineri să-și dezvolte abilitatea de a se cunoaște mai bine și de-a le crește responsabilitatea cu privire la propriul proces de învățare. Scopul acestei activități este de a-i ajuta pe membrii IMPACT să-și dezvolte un plan de învățare domeniul  dezvoltării de competențe (Cunoștinte, Abilități, Atitudini pe anumite domenii specifice) Este important ca, pentru ambele exerciții, să punctați faptul că  fiecare are puncte tari în care excelează, dar și slăbiciuni (puncte slabe) în anumite domenii, care se pot îmbunătăți dacă ne propunem acest lucru. Recunoașterea slăbiciunilor este un semn că există  dorința de îmbunătățire. Asigurați-vă că reușiți să facilitați aceste două activități într-o manieră pozitivă și antrenantă.

Pregătire și facilitare:

Mențiunea facilitatorului: Amintiți-vă că acum este doar primul pas în introducerea tematicii dezvoltării caracterului și a competențelor. Membrii IMPACT se vor întoarce și vor reflecta mai profund asupra acestor elemente propuse în cadrul întâlnirilor de Reflecție și de Evaluare la fiecare 6 luni. Nu vă așteptați ca membrii IMPACT să înțeleagă fiecare competență IMPACT sau fiecare trăsătură de caracter din cele 24 în acest moment. Pentru a le înțelege în detaliu, este nevoie ca ei să exploreze și să experimenteze întâlniri tematice la club și implementarea mai multor proiecte.

Pregătire: Printați copii ale primei pagini din Anexa_Competențele IMPACT și dați-i fiecărui membru IMPACT un exemplar, împreună cu un pix și cu un plic.

Facilitare: Întrebați dacă își amintește cineva ce înseamnă termenul de competență? Dacă un membru își amintește, rugați-l să-l explice. Dacă nu, sumarizați spunând: Competențele sunt o combinație de cunoștințe, de abilități și de atitudini într-un anumit domeniu - ce știu, ce pot să fac cu ceea ce știu și ce atitudine am față de ceea ce știu și pot într-un anumit domeniu.

Puteți să oferiți un exemplu pentru a fi mai ușor: un șofer competent este cel care știe regulile de conducere a mașinii (cunoștințe), care le aplică când conduce mașina (abilități) și care are atitudinea potrivită la volan - este atent, responsabil, precaut.

Pentru a vă asigura că au înțeles, îi puteți ruga să mai dea un exemplu pentru ce înseamnă un vânzător competent, un elev competent etc.

Mai departe, rugați-i pe  membrii clubului să se uite la anexa pe care au primit-o  și să citească lista celor cinci competențe IMPACT - acestea fiind competențele pe care le-ar putea atinge oricare membru IMPACT într-o măsură mai mare sau mai mică. Dacă membrii au întrebări cu privire la ce ar putea să însemne aceste competențe, dați-le câteva exemple de pe pagina doi a anexei (pe care nu o veți da participanților).

Rugați-i să încercuiască maxim două din cele cinci categorii de competețe pe care și-ar dori să se concentreze în IMPACT în următoarele 6 luni. Menționați-le faptul că una de cele două s-ar putea să fie management de proiect, pentru că, în următoarele șase întâlniri, vor începe să lucreze intens pe aceste competențe care, de la un proiect la altul, se vor dezvolta prin exercițiu.

În partea de jos a paginii, rugați-i să detalieze pentru una din cele două categorii de competențe ce obiective de învățare își propun.

  • Ce informații /cunoștinte aș vrea să am cu privire la competența x….?/Îmi propun să știu mai mult despre…
  • Ce abilități aș vrea să-mi dezvolt în relație cu această  competență x?/Îmi propun să pot să…
  • Ce atitudine aș vrea să-mi cultiv în relație cu această competență x/Îmi propun să fiu mai…

Lăsați-i să lucreze individual 5-10 minute. După aceea, rugați 4-5 participanți să le împărtășească și celorlalți ce au scris. Fiecare își pune hârtia în plic (se va folosi și la următoarele activități).

Obiective de învăţare

Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C).  În urma activității participanții vor putea:

  • A - Să-și dezvolte un plan personal de învățare pentru propriile competențe
  • V - Să împărtășească onest punctele lor forte, dar și slăbiciunile lor.
  • V - Să-și exprime dorința de a-și dezvolta cunoștințe/abilități/atitudini prin IMPACT.

IMPACT Competencies

Personal & group management

European KEY Competencies

Learning to learn

Moral values

Perspective
Love of learning

Resources required

minimum resources

Number of players

fewer than 12
12 - 20
more than 20

Age of participants

between 10 - 13
between 14 - 19
older than 20

Duration of Activity

15 - 30 minutes

Source / bibliography

Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi

Add a Comment

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Other Activities