Home >> Node >> 3179

Agenți ai schimbării în IMPACT

Wednesday, November 2, 2016 - 15:16

Theme of Activity

Community
Humanity

Learning area

Active Citizenship
Character Development

Educational method

Facilitated discussion

Description

Materiale necesare: scotch, hârtie, pixuri, flipchart

Durata activității: între  15-30 minute

Scopul acestei discuții facilitate este de a face conexiunea între activitatea Cetățenii de pe malul râului și misiunea programului IMPACT.

Pregătire și facilitare:

Notă : această activitate este specifică/accesibilă doar pentru facilitatorii activi în cadrul Programului IMPACT.

Împarte participanți în trei grupuri, dă-le câte o foaie A4 și invită-i să scrie în cuvinte simple ce au  înțeleg  ei prin „agenți ai schimbării”. După ce finalizează, invită-i să își prezinte explicațiile, sumarizează elementele relevante din definițiile lor. Ulterior, prezintă pe o coală mare misiunea IMPACT și cele trei dimensiuni ale sale: IMPACT sprijină tinerii să devină niște agenți ai schimbării competenți, integri și atenți la cei din jurul lor.

  • Compasiune: un sentiment de profundă simpatie și de grijă pentru altă persoană care se confruntă cu o situație negativă, însoțit de dorința puternică de a contribui la atenuarea suferinței.
  • Competent: înseamnă că știi ce să faci, cum și când și să faci acel lucru cu atitudinea potrivită (ai cunoștințe dintr-un domeniu, poți să pui aceste cunoștințe în practică în viața de zi cu zi cu atitudinea adecvată).
  • Agenți ai schimbării: tinerii nu sunt pasivi sau captivi în propriile lor circumstanțe, ci iau atitudine/acționează pentru a se îmbunătăți pe sine și, implicit, lumea din jurul lor.

După prezentarea misiunii IMPACT, întreabă-i : Câți dintre voi credeți că puteți deveni agenți ai schimbării în viața voastră și a celor din jur?

Roagă-i pe participanți să stea în picioare într-un cerc. Roagă-i să se gândească și să menționeze care va fi primul lucru pe care îl vor face săptămâna viitoare, pentru a arăta compasiune față de cineva din grupul lor de prieteni, din familie, din comunitate. Poți da câteva exemple: să zâmbești oamenilor pe stradă, să îți ajuți familia să rezolve o problemă, să ajuți un prieten să înțeleagă tema la matematica mai bine, să îți ajuți vecinii să construiască un gard etc. 

Obiective de învăţare

Valori, abilități, cunoștinte (V.A.C).  În urma activității participanții vor putea:

  • C- Să explice ce înseamnă agent al schimbării
  • A- Să identifice dacă se văd ca agenți ai schimbării în comunitate lor prin implicare în IMPACT

IMPACT Competencies

Personal & group management
Communication
Innovation & Creativity

European KEY Competencies

Sense of initiative and entrepreneurship
Social and Civic

Moral values

Perspective
Kindness

Resources required

minimum resources

Number of players

12 - 20
more than 20

Age of participants

between 10 - 13
between 14 - 19
older than 20

Duration of Activity

15 - 30 minutes

Source / bibliography

Tiberiu Culidiuc (coordonator), Maria Butyka, Kelly Organ, Curriculum Cetățenie Activă-module obligatorii, ediția a III-a, 2016, Fundația Noi Orizonturi

Add a Comment

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Other Activities